fbpx
  • Created on .

"Η πρόταση μομφής είναι κίνηση απόγνωσης απο τον κ. Τσίπρα"

O Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontranews και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου. 

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Καθόλου δεν αιφνιδιαστήκαμε. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια κίνηση απόγνωσης απο τον κ. Τσίπρα επειδή βλέπει την εκλογική του βάση να συρρικνώνεται ταχύτατα. Για εμάς η πρόταση μομφής είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Για την οικονομία, για την πανδημία και για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει 2,5 χρόνια τώρα. Η συζήτηση αυτή θα υπενθυμίσει το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις μεγάλες μας διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός έζησε τραγελαφικές καταστάσεις με την έλευση της «Ελπίδας» παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. Εκτός από τη συγνώμη του πρωθυπουργού ποιες πρωτοβουλίες θα παρθούν αφενός για να αποδοθούν ευθύνες για το φιάσκο της διαχείρισης της κακοκαιρίας και αφετέρου για τον καλύτερο συντονισμό μιας νέας κρίσης;

Η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας ήταν μεγάλη και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξανασυμβεί. Η ανεπάρκεια της Αττικής Οδού να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό, ως όφειλε, δημιούργησε τις ουρές των εγκλωβισμένων. Καταρχάς θα διερευνηθούν πλήρως οι σχετικοί όροι της σύμβασης του Δημοσίου με τον παραχωρησιούχο για να εντοπιστούν και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί εξαιτίας του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2020. Θυμίζω πως ήδη έχει ανακοινωθεί αποζημίωση των εταιριών προς τους συμπολίτες μας και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Επειδή όμως προβλήματα δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και σε άλλους οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου, η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και σίγουρα θα αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει από το 2019 στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, η πραγματικότητα δείχνει πως ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται. Θα πρέπει λοιπόν, η κεντρική διοίκηση, οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, να συντονίζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση δεν θα κρυφτεί και ούτε θα μασήσει τα λόγια της. Οι πολίτες θα πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και αλλαγές θα γίνουν. Σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών, όμως βάζουμε τον πήχη ψηλά!

Ένα νέο κύμα αυξήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα και στα ενοίκια σε συνδυασμό και με την ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νέο κύμα αυξήσεων οφείλεται κατά βάση στην αύξηση των τιμών της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε πως στις χώρες του ΟΟΣΑ ο πληθωρισμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, αλλά η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην ευρωζώνη. Πρόκειται, συνεπώς, για μια εξωγενής κρίση. Ήδη η κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι τώρα 1,7 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, μόνο για τον Ιανουάριο έχουν διατεθεί 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Σίγουρα όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα υψηλής έντασης και μεγάλου μεγέθους και για το οποίο η Πολιτεία δεν μπορεί να απορροφήσει το 100% των αυξήσεων. Πέρα όμως από τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση λαμβάνει και άλλα μέτρα που βοηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος. Ήδη ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε νέα, σημαντική, αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και φέτος έχουμε νέες μειώσεις φόρων. Όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, που τελικά συντελούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που επιβεβαιώνει και η ΕΛΣΤΑΤ. Ας μην ξεχνάμε και τη μείωση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Συμπολίτες μας που δεν είχαν καθόλου εισόδημα, μπόρεσαν να βρουν δουλειά. Τελικά αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Η αύξηση των θέσεων εργασίας, κάτι που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία των πολιτών. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει λάθη;

Αναμφίβολα η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστια κόπωση σε όλο τον πλανήτη. Η διαχείριση της κυβέρνησης είναι ίδια με αυτή που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε, μεταξύ των άλλων, η πανδημία ήταν η ευκαιρία για μια σημαντικότατη ενίσχυση του ΕΣΥ, για τη διοργάνωση του άψογου εμβολιαστικού προγράμματος και για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους μας. Αυτές είναι σίγουρα επιτυχίες. Από την άλλη, θρηνήσαμε συμπολίτες μας πολλοί απο τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με το εμβόλιο. Αυτό είναι κάτι που μας λυπεί. Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και μάλιστα με δημοσκοπικές διαφορές από το ΣΥΡΙΖΑ, πολύ μεγαλύτερες των βουλευτικών εκλογών του 2019. Εμείς όμως δεν στεκόμαστε σε αυτά. Συνεχίζουμε την δουλειά μας και θα κριθούμε σε 1,5 χρόνο.

Το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι πιστεύετε;

Είναι σενάρια που δεν έχουν καμία υπόσταση. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα εκλογών. Πώς απαντάτε;

Όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ζητάει εκλογές ή καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας και αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι φοβάται για τη δεύτερη θέση. Άλλωστε, εάν ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ότι το κόμμα του θα κέρδιζε τις εκλογές θα τις είχε ζητήσει πολύ νωρίτερα. Όμως τις ζητά τώρα εξαιτίας της νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. και προφανώς το αίτημά του δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας. Ας μην ξεχνάμε πως στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποδράσει από το δύσκολο, για εκείνον, εσωκομματικό πεδίο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και εμείς έχουμε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία πως θα είμαστε νικητές.

 "Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontranews στις 30 Ιανουαρίου 2022"

Τάσος Γαϊτάνης

Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τάσος Γαϊτάνης
Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τηλ: +302109444551