fbpx
  • Created on .

"Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – Σε αμηχανία ο ΣΥΡΙΖΑ"

Για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία, την στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και την “αμηχανία” της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο ραδιόφωνο του Loby 101.8 ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης. 

Η κυβέρνηση έχει μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα γίνουν εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει και την πολιτική νομιμοποίηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας“, ξεκαθάρισε ο κ. Γαϊτάνης.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο άρθρο του στην “ΕΦ.ΣΥΝ.” για το πως θα ήταν τα πράγματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε: “Σχεδόν όλα από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, που κατηγορεί την κυβέρνηση έχουν γίνει πράξη. Δυστυχώς ο ίδιος δεν τα έχει πάρει χαμπάρι και αγνοεί ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ενεργώντας πολύ γρήγορα. Κανείς δεν ξέρει πως θα ήταν η κατάσταση αν βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας μία κυβέρνηση η οποία σε αντίστοιχες επικίνδυνες και έκτακτες καταστάσεις είχε δείξει μία επικίνδυνη χαλαρότητα και έναν ερασιτεχνισμό. Θα συνιστούσα περισσότερη σύνεση. Δεν χρειάζεται να κουνάν το δάχτυλο στην κοινωνία. Το άρθρο του κ. Τσίπρα δείχνει και μία αγωνία να πει ότι και εκείνος αν ήταν στη διακυβέρνηση του τόπου θα έκανε τα αντίστοιχα πράγματα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έκανε τα αντίστοιχα πράγμα, για παράδειγμα την άυλη συνταγογράφηση ή τις ψηφιακές πλατφόρμες για την έκδοση των πιστοποιητικών, γιατί δεν ανέπτυξε περισσότερο την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Τα μέτρα που πήραμε στον τόπο μας δεν ήταν αυτονόητα, ήταν αποφάσεις”.

“Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να σταθούμε σε αυτή τη κρίση απερίσκεπτα. Για παράδειγμα αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να βάζαμε όλα τα λεφτά που έχουμε διαθέσιμα τον Μάρτιο, τον Απρίλιου, είναι κατά τη γνώμη μας ανεδαφικό διότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση, κανείς δεν ξέρει αν το φθινόπωρο θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα. Το ΕΣΥ έχει θωρακιστεί πολύ καλύτερα. Έχουμε περίπου 3.800 προσλήψεις , 900 προσλήψεις γιατρών θα γίνουν το επόμενο διάστημα, τον Μάρτιο είχαμε 545 κρεβάτια σε ΜΕΘ σήμερα έχουμε 1.100. Έχουν γίνει άλματα αυτούς τους μήνες. Πρέπει και εμείς ως πολίτες να έχουμε την ατομική τους ευθύνη”, σημείωσε ο κ. Γαϊτάνης.

“Τα τεστ που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, είναι μία στρατηγική. Αν είχαμε περισσότερους ασθενείς θα είχαμε περισσότερους διασωληνομένους και περισσότερους νεκρούς. Δεν είναι δυνατό να επικαλείται τέτοια πράγματα για να κάνει αντιπολίτευση. Αυτό δείχνει και ένδεια επιχειρημάτων και την αμηχανία στην οποία βρίσκεται”.

Για την επόμενη μέρα της οικονομίας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε πως: “Πάντα οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει στο παρελθόνΗ εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρις ώρας, διότι δεν έχουμε τελειώσει από αυτόν το εφιάλτη και πρέπει να είναι αντιληπτό σε όλους μας, έδωσε της δυνατότητα να ξανασυστηθούμε στην παγκόσμια κοινότητα. Τα σχόλια είναι διθυραμβικά για τους Έλληνες πολίτες”.

Λόγω της κρίσης πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ψηφιακή οργάνωση του κράτους πήγαν καλύτερα. “Όπως η άυλη συνταγογράφηση, το solo.gov.gr που επιτρέπει στους πολίτες να αντλούν πιστοποιητικά σχετικά με την δικαιοσύνη. Έγινε ένα μεγάλο άλμα σε πολλούς τομείς και βλέπουμε παράλληλα και στην οικονομία ότι έχουν γίνει προσπάθειες για να στηριχθεί και ο κόσμος της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Με νόμο του κράτους απαγορεύθηκαν οι απολύσεις. Έχουν στηριχθεί οι θέσεις εργασίας έχουν επεκταθεί τα προγράμματα ανεργίας, έχουν βγει προγράμματα στήριξης των μακροχρόνιων ανέργων. Υπάρχουν 10 δις. ευρώ χρήματα για να πάρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τους όρους που προσπαθούμε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί“, τονίζει ο κ. Γαϊτάνης και συνεχίζει: “Δεν έχουμε πλέον τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για το 2020 για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι δαπάνες που κάνουν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν προσμετρώνται. Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έχουμε περισσότερη ρευστότητα, είναι το waver είναι το ΕΣΠΑ που μπορούμε να το διαχειριστούμε διαφορετικά χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου και να κατευθύνουμε πόρους από τη μία περιφέρεια στην άλλη, όπου χρειάζεται να στηριχθούν αναπτυξιακά έργαΒρίσκεται στο τραπέζι μία μεγάλη ομπρέλα μέτρων για να στηρίξει την επιχρηματικότητα. Υπάρχουν κονδύλια από την Ευρώπη που κατευθύνονται αυτή την ώρα στις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας καταβολής, το πρόγραμμα που θα δοθεί ως 25% του τζίρου των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα sure το οποίο θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου και θα έχει να κάνει με την επιδότηση της απασχόλησης και της εργασίας ώστε να διατηρηθούν”.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό η Ελλάδα ζητά έναν καλύτερο πανευρωπαϊκό συντονισμό και αναμένεται τις επόμενες μέρες να τεθούν από ευρωπαϊκής πλευράς οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα πρωτόκολλο μετακίνησης τουριστών το οποίο θα εξειδικευτεί ανά περίπτωση.  Υπάρχουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που λένε ότι η Ελλάδα είναι ένας καλό προορισμός για διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Τα έχει καταφέρει καλά στην κρίση, είναι σαν ένα σήμα πιστοποίησης.

 

Τάσος Γαϊτάνης

Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τάσος Γαϊτάνης
Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τηλ: +302109444551