fbpx
  • Created on .

"Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει υψηλή αποδοχή από τους πολίτες"

Για την σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για τo Ταμείο Ανάκαμψης, τον τουρισμό, τα εργασιακά και τον ανασχηματισμό μίλησε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις», στο ATTICA TV

και στο δημοσιογράφο Γ. Λαιμό. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ, αρχικά ανέφερε οτι δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο και η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα. Θεώρησε οτι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις αρχές Ιουλίου με την ανάληψη της Προεδρίας  απο τη Γερμανία.

 Τόνισε ότι η Ελλάδα στοχεύει το πακέτο βοήθειας να είναι μεγάλο, φιλόδοξο  και να αποτελείται κυρίως από επιχορηγήσεις και όχι από δάνεια. Υποστήριξε οτι θα πρόκειται για την τελευταία  ευκαιρία της χώρας μας να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να το καταστήσει βιώσιμο, βασιζόμενη στα αναπτυξιακά της πλεονεκτήματα.

 Σημείωσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα μικρό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό, ενώ υπογράμμισε ότι η συνολική παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία είναι της τάξεως των 24 δις, περίπου το 12% του ΑΕΠ, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συμπλήρωσε οτι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια άλλη λογική, να μετασχηματίσει τις εθνικές οικονομίες σε έναν τρόπο που θα είναι βιώσιμες στο μέλλον, με περισσότερη πράσινη ανάπτυξη, με περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καλύτερη εκπαίδευση των εργαζομένων και στήριξη των υποδομών.

 Αναφορικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ύφεση, σχολίασε ότι τα στοιχεία τις διαψεύδουν. Ενδεικτικά ανέφερε την έκδοση, προ ημερών, του δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,57%, την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, κατά 3,5 χιλιάδες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν στο 0,9%, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Μ.Ο. ήταν στο -3,2%. Οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας είναι καλές.

 Για τον τουρισμό, ο κ. Γαϊτάνης, δήλωσε αισιόδοξος, αφού έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και σχολίασε ότι η σωστή διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης θα βοηθήσει και στο δημοσιονομικό μέρος. "Πιστεύω πως η χώρα μας θα πάρει ένα ικανοποιητικό κομμάτι από την πίτα του τουρισμού που φέτος θα είναι μικρή", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δώσουμε σε όλους το αίσθημα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και αξίζει να έρθει κανείς για τις διακοπές του. Σημείωσε μάλιστα οτι διαθέτουμε ένα σύστημα υγείας που μπορεί να υποστηρίξει και τους Έλληνες πολίτες και τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι βρίσκεται εδώ, δεν έχει φύγει από τη χώρα αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Υπογράμμισε οτι θα πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Αναφέρθηκε στους συνεχούς ελέγχους που γίνονται στους τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα και έφερε σαν παράδειγμα τα μόλις 4 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες.

 Σε σχέση με τα εργασιακά σημείωσε ότι το κράτος με το πρόγραμμα Συν-εργασία στηρίζει τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν τη πελατεία και τα έσοδα που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Έτσι οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους και έρχεται το κράτος να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους αλλά και των εισφορών τους. Οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και γίνονται για να μην υπάρχουν απολύσεις και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, να μείνουν επιχειρήσεις ανοικτές.

 Τέλος, ο κ. Γαϊτάνης σχολίασε ότι παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μια πολύ υψηλή αποδοχή από τους πολίτες και η κυβέρνηση κατά κοινή ομολογία μια καλή κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και όταν οτι κρίνει σκόπιμο θα κάνει.

 

 

Τάσος Γαϊτάνης

Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τάσος Γαϊτάνης
Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τηλ: +302109444551