fbpx
  • Created on .

"Δεν είναι έτσι, επειδή έτσι νομίζετε κ. Χαρίτση"

Πριν λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Χαρίτσης δημοσίευσε ένα άρθρο με αρνητική αποτίμηση του πρώτου έτους διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Χαρίτσης βάσισε την κριτική του στις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στις μειώσεις φόρων, που όπως

υποστήριξε ήταν για λίγους, στη δήθεν μη στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και την άποψή του περί υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων.

Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω σε όσα έγραψε ο κ. Χαρίτσης, ώστε οι αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ο κ. Χαρίτσης υποστηρίζει ότι η οικονομία μας ήταν σε ύφεση πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Θα αντικρούσω το επιχείρημα θέτοντας υπόψη σας ότι την κατάσταση μιας οικονομίας την αξιολογούν καλύτερα οι Αγορές και οι επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, το διάστημα Δεκεμβρίου 2019 - Μαρτίου 2020 οι επιχειρήσεις στη χώρα ήταν 3.458 περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα Δεκεμβρίου 2018 - Μαρτίου 2019. Ο δείκτης ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Μάρτιο του 2020 ήταν στο 14,4% ενώ το Δεκέμβριο του 2019 στο 16,4%. Πως γίνεται μια οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και να ανοίγουν επιχειρήσεις και να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας; Σε αυτό το ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να απαντήσει.

Στις αρχές του 2019 το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ήταν περίπου 3,5% ενώ ένα χρόνο αργότερα ήταν στην περιοχή του 1,3%. Στις 8 Ιουλίου ήταν κάτω από 1,1%! Γεννάται συνεπώς ένα δεύτερο ερώτημα. Πώς γίνεται σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση πριν τον κορονοϊό, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και συνεπώς δεν θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής πλούτου, οι επενδυτές να παρακάμπτουν το γεγονός και να δανείζουν τη χώρα μας πολύ φθηνά; Η απάντηση είναι προφανής. Αξιολογούν θετικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρξε ύφεση πριν το Μάρτιο και αυτή που υπάρχει τώρα οφείλεται στην πανδημία και είναι παροδική.

Στις αναφορές του κ. Χαρίτση οτι η κυβέρνηση ευθύνεται για απολύσεις, η μείωση της ανεργίας το Μάρτιο του 2020, έναντι του Δεκεμβρίου του 2019 είναι η καλύτερη απάντηση. Σε ότι αφορά το σχόλιό του ότι οι μειώσεις φόρων ήταν για λίγους, δεν έχω να πω πολλά. Οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 24% είναι μερικά από τα μέτρα που διαψεύδουν τον κ. Χαρίτση.

Η ελληνική οικονομία είχε μπει για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά το 2020. Η πανδημία μας βρήκε σε ανοδική τροχιά και για αυτό το Α΄τρίμηνο του 2020 είχαμε τη χαμηλότερη ύφεση στην ευρωζώνη.

Προφανώς και ο κορονοϊός δημιουργεί προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις, με χρηματοδοτικά εργαλεία, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει στην επαναφορά στο δρόμο της ανάπτυξης. Όπως φαίνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ, το ΑΕΠ το 2021 στη χώρα μας εκτιμάται να αυξηθεί κατά 6%. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βάψει το άσπρο, μαύρο είναι αδικαιολόγητη και κενή περιεχομένου. Εκτός και αν σκοπός της είναι να απευθυνθεί στο κομματικό ακροατήριο με στόχο να καλύψει τα όσα δυσώδη βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Οι πολίτες αξιολογούν, κρίνουν και κυρίως έχουν μνήμη.

Τάσος Γαϊτάνης

Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τάσος Γαϊτάνης
Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Τηλ: +302109444551